3. elokuuta 2021

Heinäkuun tapahtumat - salkku kasvussa lomankin aikana

Niin se vain heinäkuu helteineen hurahti ohi, suurimmalta osin mieli oli tukevasti lomalla ja hyvä niin. Reissasimme ja mökkeilimme perheen kesken, joten sijoitusrintamalla oli kovin hiljaista. Seuraavassa tiivistelmä heinäkuun tapahtumista. 

Pörssin osalta heinäkuusta ei jäänyt paljoa mieleen sillä fokus oli lomailussa. Merkittävin omaan salkkuun osunut tapahtuma oli heinäkuun alun uutinen Neleksen sulautumisesta Valmetiin. Omasta salkustani löytyy Nelestä ja näin luvassa olisi Valmetin osakkeita ja pieni rahallinen omisaji. Jos oikein kaivelen muistiani niin muutamia Q2 tulosjulkistajia jäi erityisesti mieleen: Nokia ja Nordea sekä oman salkun ulkopuolelta Harvia jäivät kaikki mieleen odotuksia selkeästi paremmalla tuloksella. Salkkuni IT-firmat pärjäsivät myös erintyisen hyvin, TietoEVRY julkisti jopa odottamaani paremman tuloksen ja Capgemini päivitti koko vuoden ennustetta ylöspäin. Vielä heinäkuun loppupuolella vaikutti että kuusta tulee omalle salkulle ennätyksellisen hyvä, kunnes viimeisenä pörssipäivänä Amazon kertoi jääneensä myyntiennusteista ja -7% kurssireaktio rysäytti salkun ilkeän näköisesti laskusuuntaan. 

Tästäkin huolimatta salkku kipusi heinäkuun päätteeksi ATH-lukuihin niin osakkeiden kuin rahastojen osalta. Helsingin pörssin yleisindeksi (OMXHPI) päätti heinäkuun lopussa noin viiden prosentin nousuun, 13 059,26 pisteeseen. Olen jo pitkään ollut henkisesti varautunut oikeaan laskukuukauteen, jossa salkun arvo putoaa, enkä vähiten odottanut sitä nyt kesälle. Tästä huolimatta nousu on jatkunut salkussani seitsemättä kuukautta putkeen. 

Heinäkuun kehitys näytti osiin purettuna seuraavalta. 

Heinäkuu 2021
Varat
Lisätty pääoma sijoituksiin1691,06 euroa
Lisätty pääoma talletuksiin-1385,00 euroa
Osingot, netto0,00 euroa
Sijoitusten arvonnousu1168,32 euroa
Muutos 2859,38 euroa
Velat
Asuntolaina-1900,00 euroa
Sijoituslainat-500,00 euroa
Muu luotto-450,00 euroa
Muutos - 2850,00 euroa
Nettovarallisuus muutos5 709,38 euroa
Velkaantumisaste47,4%


Osakkeet ja rahastot

Heinäkuussa tein yhden kaupan, ostin lisää ranskalaista IT-taloa Capgeminia, joka on ollut tunnuslukujen pohjalta muita verrokkeja halvempi. Olen katsellut ostopaikkaa jo keväästä saakka, mutta nousuvauhti on ollut sen verran hurjaa että olen toivonut osakkeen korjaavan hieman alemmaksi. Koska näin ei ollut tapahtunut vaan nousu on vain jatkunut päädyin ostamaan osaketta kuun puolivälissä (Nordean euron kulut). Ajoitus oli sikäli loistava, että 28 päivä kyseinen firma päivitti koko vuoden ennustetta niin liikevaihdon kuin kannattavuuden osalta ylöspäin. Ja mikä sen parempi, kyseinen sijoitus on salkkuni toiseksi suurin heti Sampon jälkeen.

Salkkuni tuotto sisältäen sekä osakkeet että rahastot oli heinäkuussa +4,4% (vastaavasti OMXHPI +5%, DJI +1,25%). Parasta kasvua tarjosivat .

Salkkujen tuotot salkun suuruusjärjestyksessä:

  • Pääsalkku +4,0%
  • Nordea kansainväliset +5,0%
  • eQ rahastot +4,1%
  • OST +5,7%
  • Seligson rahastot -1,4%


Osingot

Heinäkuun osinkokertymä oli 0 euroa.


Lainat

Lainat lyhenivät heinäkuussa yhteensä 2850 euroa. Niistä 1900 oli oman asuntolainan lyhennyksiä, 500 euroa sijoituslainan sekä 450 euroa muun lainan lyhennyksiä- 

Lainanlyhennysten jälkeen kassavirta vuokra-asunnoista oli yllä mainittu 773,07 euroa, näin ollen omaa rahaa velkojen lyhennyksiin tarvittiin 1276,93 euroa (toukokuu 1443,59 euroa). Sijoituslainat lyhenivät 600 eurolla eurolla ja omat lainat (asunto- ja muu luotto) 2050 eurolla. 

Vuokratulot

Raportin tämä kohta kertoo hyvin vuokra-asuntosijoittamisen tylsyydestä - mitään poikkeavaa ei tapahtunut, kaikki asunnot jatkoivat vuokrattuina. Heinäkuun vuokratulo oli 3022 euroa, josta nettovuokra (vuokratulo - vastikkeet - korot - verot) oli heinäkuulta 1860 euroa. Heinäkuussa ei tullut maksettavaksi ennakkoveroa, tilitys tapahtuu aina parillisina kuukausina. 

Aiemmin valmistuneen putkiremonttikohteen yhtiökokouskutsu kilahti sähköpostiin ja ilokseni kaikkia kyseisen remontin lainasuorituksia ehdotetaan tuloutettavaksi. Kokous pidetään elokuun aikana joten pian selviää onko ennakkoveroja tarpeen nostaa vai ei. Siihen saakka mennään nykyisellä, alakanttiin lasketulla kuviolla. Riippuen siitä mitä yhtiökokous päättää joudun luultavasti maksamaan kuluvalta vuodelta pääomatuloveroa vuokratuloista hieman tai reilusti enemmän. 

Koska sijoituslainojen lyhennysten määrä oli ennätyksellisen pieni jäi kassavirraksi jäi ennätyksellisen korkea 1360 euroa. Heinäkuu on ollut maksuohjelman suhteen poikkeuksellinen siitä, että sijoituslainat lyhenevät alle puolella maksuohjelman mukaisesta. Kokonaislyhennys lainoihin on edelleen samalla tasolla, tällä veivauksella pyrin saavuttamaan pientä verohyötyä.

Yhteenveto

Olen tyytyväinen heinäkuun tapahtumiin sillä heinäkuussa katkesi neljän kuukauden laskeva trendi nettovarallisuuden kasvussa. Arvopaperisalkun osalta heinäkuu oli kokonaisuudessaan seitsemäs nousukuukausi putkeen tälle vuodelle. Tämän lisäksi arvopapereiden ja käteistalletusten yhteismäärä ylitti ensimmäistä kertaa 100 000 euroa.

Nettovarallisuuteni kasvoi yhteensä  5 709,38 eurolla, joka on 1347 euroa enemmän kuin kesäkuussa. Kesäkuussa en lisännyt uutta pääomaa salkkuun (vs. heinäkuun lisäys 1691 euroa) joten ilman tätä oltaisiin edelleen hienoisella lasku-uralla kasvuvauhdin suhteen.

 

Harmikseni hukkasin alkuvuoden osalta tiedot siitä paljonko olin arvioinut nettovarallisuuden kasvun olevan kuukausittain. Olin unohtanut, että käytin Excelissä graafin tekoon automaattista toteutuneen summan poimintaa kuukausiseurannasta ja siellä tietenkin muokkasin joka kuukausi toteutuneen arvioidun tilalle samaan kenttään. Nyt on automatiikkaa vähennetty ja loppuvuoden pystyn seuraamaan arviota ja toteumaa erikseen. Antaa ihan hyvää osviittaa siitä kuinka hyvin oma talous ja sen suunnittelu on hanskassa. 

Velkaantumisaste jatkaa suunnitelman mukaista laskuuan ollen nyt 47,4% (-0,4% -yksikköä kuukauden takaiseen).

Aiemmat kuukausiraportit pääset lukemaan täältä, vuosineljänneksittäin päivittyvä erittely omaisuuden euromääristä löytyy täältä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit