17. syyskuuta 2021

Elokuun tapahtumat - sulovileninä elomarkkinoilla

Mietin kovasti mitä kirjaisin muistiin elokuusta, jonka haluaisin myöhemmin palauttaa mieliini kuukausikatsauksia selatessani. Elokuu lähti liikkeelle kovin sateisissa merkeissä, mutta loppukuu nautittiin vielä kesäisistä ilmoista. Kuten säät, myös oma salkkuni oli alkukuusta alavireinen mutta otti reipasta spurttia kuun loppua kohden. Tein elokuun aikana useampia ostoja "kun halvalla sain" ja osakkeisiin tuli lisättyä toistaiseksi vuoden korkein summa, lähes 9000 euroa. Päällimmäisenä elokuusta jäi kuitenkin mieleen se että sijoituksiin liittyviä asioita oli paljon vaikka olisin sisimmässäni toivonut henkisen loman jatkuvan vielä hieman pidempään.  

Jostain syystä tänä vuonna lomalta paluu nimittäin työllisti myös sijoitusten osalta tavanomaista enemmän. Verottaja lähestyi kahdellakin eri lisäselvityspyynnöllä, joista toinen liittyi vanhoihin lainoihin ja toinen omaisuuden hankintahintoihin. Tätä varten kaivelin lainapapereita jotka löytyivät verkkopankista kätevästi kun taas kauppakirjat löytyivät helposti omasta arkistosta. Ihmetystä herätti se, ettei Nordean kautta ostetuista osakkeista ollut mennyt tietoja verottajalle, joka kyseli tositteita omistuksista. Jotenkin olin kuvitellut tämän olevan automaatiomutta onneksi myös kauppalaskelmat löytyivät pienen etsimisen jälkeen. 

Neuvottelin pankin kanssa kahta eri lainaa, toista asuntokauppoihin ja toista taloyhtiölainan maksua varten jolla saan tuloutetut kertasuoritukset vähennyksiin jo kuluvalle vuodelle. Vielä loppukuusta vuokralainen sanoi yhden kohteista irti mikä käynnisti remonttisuunnittelun. Tarjouspyyntöjä, issareita, lainalaskelmia, aikataulutusta  ja niin edelleen. 

Pörssin osalta elokuu oli mukavaa nousua. Hermoilua oli selkeästi nähtävissä ja tuntui että vahvoja nousuja tehneiden tulosjulkistajien kurssi laski hyvistä neljännesluvuista huolimatta. Tämä tapahtui esimerkiksi Harvialle jota päädyinkin ostamaan salkkuuni tulosuutisten jälkeisestä laskusta. Elokuun lopussa arvopaperisalkku päätti jälleen uutiin ATH-lukuihin kun taas käteisen osuus pieneni ostojen myötä voittaen myös indeksin. 

Elokuun kehitys näytti osiin purettuna seuraavalta. 

Elokuu 2021
Varat
Lisätty pääoma sijoituksiin6130,00 euroa
Lisätty pääoma talletuksiin-7208,00 euroa
Osingot, netto0,00 euroa
Sijoitusten arvonnousu2253,41 euroa
Muutos 1175,41 euroa
Velat
Asuntolaina-1550,00 euroa
Sijoituslainat-800,00 euroa
Muu luotto-450,00 euroa
Muutos - 2800,00 euroa
Nettovarallisuus muutos3 975,41 euroa
Velkaantumisaste47,1%


Osakkeet ja rahastot

Elokuussa tein yhteensä yhdeksän kauppaa, ostojen yhteisarvo hieman vajaa 9000 euroa:

 • Marimekko osto á 71,08 eur
 • Harvia osto á 58,54 eur
 • Fortum lisäys á 25,14 ja 24,98 (ost & aot)   
 • Nordea lisäys á 9,86 eur
 • Investor A lisäys 204 sek
 • Coca Cola osto 56,64 usd
 • Olvi lisäys á 51,10 eur

Elokuun kauppoja on enemmän kuin alunperin suunnittelin. Tai oikeastaan kauppojen lukumäärälle ei ole suunnitelmaa, vaan olen suunnitellut paljonko laitan rahaa pörssiin kuukausittain. Tässä kuussa mentii yli nelinkertaisesti. Marimekko, Harvia ja Coca Cola olivat suunnittelemattomia ostoja, muut osakkeet (Fortum, Investor, Nordea ja Olvi) taas suunniteltuja lisäyksiä. 

Marimekko ja Harvia ovat molemmat yhtiöitä, joita olen seurannut jonkin aikaa ajatuksena lisätä jompaa kumpaa joskus salkkuun. Molemmat droppasivat elokuussa ja päätin tarttua tilaisuuteen. Marimekon osalta päätös oli oikea, Harvian ei. Ostin Harviaa osaridroppiin, sillä mielestäni tulos oli hyvä vaikkakin markkina odotti selvästi jotain ihmeellistä. Valitettavasti reilu pari viikkoa tästä ankkurisijoittaja myi ison potin omistuksistaan ja kurssi laski dramaattisesti. Olisin lisännyt osaketta tähän pudotukseen mutta koska käytin käteistä elokuussa reilummin en pystynyt sitä irroittamaan tähän jälkimmäiseen selkeään ostopaikkaan. Opetus itselle että tilillä pitäisi aina olla pieni hätäkassa tällaisia paikkoja varten. Coca cola tarttui Nordnetin synttärikamppiksesta tarkoituksena kasvattaa osinkovirtaa ja jenkkien painoa salkussa. 

Muut ostot olivat suunniteltuja lisäyksiä olemassa oleviin positioihin arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä. Fortum ja Nordea kuuluivat Nordnetin kamppikseen joten ostin pienehköt erät pyöristääkseni omistukset seuraaviin tasalukuihin. Investor ja Olvi ovat olleet hankintalistalla ajatuksena kasvattaa omistusta vähäriskisissä ja -volaisissa yhtiöissä. 

Salkkuni tuotto sisältäen sekä osakkeet että rahastot oli elokuussa +3,81% (vastaavasti OMXHPI +0,97%, DJI +1,21%). Arvonnousu salkussa oli huimaa, elokuu oli vuoden toiseksi paras kuukausi 2250 euron arvonnousulla. Huomaan että vauhtisokeus alkaa vaivaamaan, sillä summa tuntui ensin keskinkertaiselta suoritukselta kunnes totesin Excelistä että vain huhtikuun arvonnousu on olut tähän mennessä suurempi.

Salkkujen tuotot salkun suuruusjärjestyksessä:

 • Pääsalkku +3,36%
 • Nordea kansainväliset +3,4%
 • eQ rahastot +1,2%
 • OST +5,99%
 • Seligson rahastot 1,9%


Osingot

Elokuun osinkokertymä oli 0 euroa.

Vuokratulot

Jos viime kuu oli asuntosijoittamisen osalta tylsää niin elokuussa taas tapahtui. Kesän jäljiltä järjestettiin vihdoin putkiremonttikohteen yhtiökokous, jossa päätettiin remonttilainojen jyvityksestä. Tällä kertaa tehtiin itseäni miellyttävä ja tilanteessa ainoa oikea päätös tulouttaa putkiremontin kertasuoritukset, joten maksaessani sen kerralla saan pariksi seuraavaksi vuodeksi vähennyksiä niin että käteen jää vuokratulosta isompi potti.

Samaten elokuussa yksi vuokralaisista ilmoitti muuttavansa pois. Kyseinen yksiö on remontin tarpeessa, joten starttasin remontin valmistelut. Kohteen keittiö tuottaa päänvaivaa ja ainakin toistaiseksi keittiöfirmoista saadut tarjoukset ovat olleet harmittavan vaikeita verrata keskenään. Isoin haaste tulee siitä että hinnoista puuttuu muun muassa sähkö- ja putkityöt.

Koska putkiremontti ja yksiön keittiö- ja pintaremontti ovat yhdessä sen verran iso meno päädyin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen rahoittamaan putkiremontin lainalla. Suoraan pankin kautta otettu laina tarjoaa enemmän joustavuutta maksuaikataulujen suhteen ja tällä hetkellä näyttäisi että laina tulee olemaan 12kk bullet-laina. Tämä jättää omalle taloudelle joustavuutta, sillä putkiremontti ja yksiön olisivat syöneet kaikki säästössä olevat käteiset.

Elokuun vuokratulo oli tuttu 3022 euroa, josta nettovuokra (vuokratulo - vastikkeet - korot - verot) oli elokuun ennakkoverojen jälkeen 1573,75 euroa. Vuokrakohteiden lainanlyhennysten jälkeen kassavirraksi jäi 773,75 euroa. 

Lainat

Lainat lyhenivät heinäkuussa yhteensä 2800 euroa. Niistä 1550 oli oman asuntolainan lyhennyksiä, 800 euroa sijoituslainan sekä 450 euroa muun lainan lyhennyksiä. Lainanlyhennysten jälkeen vuokra-asuntojen nettotulo oli yllä mainittu 1573,75 euroa, joten näin ollen omaa rahaa velkojen lyhennyksiin tarvittiin 1226,25 euroa (vs heinäkuu 982,29 euroa). 

Yhteenveto

Elokuu oli ensimmäinen kuu tänä vuonna kun jouduin koskemaan säästöihini. Nostin elokuussa 1078 euroa, joilla ostin molempien lasten arvo-osuustileille osakkeita Nordnetin elokuun synttärikampanjasta. Varat menivät siis hyvään käyttöön, mutta tiedostan että omaa rahankäyttöä pitäisi suitsia. Kotiäiti-vuotta ja sitä kautta pienempiä tuloja on vielä jäljellä neljä kuukautta ja toivon että en joudu liikaa tukeutumaan säästöihini tänä aikana. Elokuun osalta menot huitelivat kolmessa tonnissa koostuen lähinnä ruokamenoista ja lapsille ostetuista jutuista. 

Varallisuus jatkoi kasvuaan siitäkin huolimatta että nostin reilun tonnin säästöistä pois, sillä sijoitusten arvo kasvoi tätä enemmän. Elokuu oli vuoden seitsemän kuukausi jolloin sijoitusten arvo nousi edelliseen kuuhun verrattuna. Nousua on jatkunut yhtä kyytiä helmikuusta saakka ja elokuun 2250 euron arvonnousu oli vuoden toiseksi suurin (huhtikuun arvonnousu oli 2500 euroa). 

Nettovarallisuuteni kasvoi yhteensä  3 975,41 eurolla, joka oli 1733,97 euroa vähemmän kuin heinäkuussa. Elokuussa en lisännyt uutta pääomaa säästööihin (vs. heinäkuun lisäys 1691 euroa).


Varat kasvoivat ja velat lyhenivät aavistuksen suunnitelmaa enemmän. Velkaantumisaste painui 0,3 %-yksikköä alemmas ollen 47,1%. Mikäli tämä tahti jatkuu vuoden loppuun saakka tulen saavuttamaan tavoitteen kerryttää 80 000 euroa varallisuutta äitiyslomavuoden aikana.

Aiemmat kuukausiraportit pääset lukemaan täältä, vuosineljänneksittäin päivittyvä erittely omaisuuden euromääristä taas löytyy täältä. Photos from UnsplashUnsplashHarviaMarimekko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit