5. marraskuuta 2021

Lokakuun tapahtumat - turnausväsymystä rempan keskellä

Lokakuu raportti otsikkokuva - kuvassa remontti, tyhjä lompakko, suunnittelma paperilla, Volvo XC60

Jos lokakuu pitäisi kiteyttää yhteen sanaan olisi se todennäköisesti kiire. Tai ehkä kuitenkin sittenkin väsymys. Tai turnausväsymys. Lokakuussa tapahtui paljon lyhyessä ajassa: sijoitusyksiön remppa pyörähti käyntiin, hyppäsin rekryprosessiin mukaan headhunterin kontaktoimana ja nykyinen työpaikka päätti samaan aikaan ryhtyä sitouttamaan. Paljon hommaa ja paljon ajateltavaa.

Vaikka olen vielä vanhempainvapaalla työrintamalla sattuu ja tapahtuu. Aiemmin syksyllä sain yhteydenottopyynnön headhunterilta. Lokakuussa osallistuin haastatteluihin ja näyttäisi että pääsin jatkoon. En ole varma mitä mieltä olen työpaikan vaihtamisesta, sillä vähän jatkoon pääsyn jälkeen nykyiseltä työpaikalta oltiin yhteydessä ja sain kuulla päässeeni vihdoin osaksi firman sitouttamisohjelmaa. Parhaimmillaan tämä tarkottaisi todennäköisesti jopa vuoden bruttopalkan verran lisätuloa. Samalla myös lisävuosia firman palkkalistoilla. Paljon mietittävää.

Rempparintamalla asiat lähtivät rullaamaan pikavauhtia hitaan alun jälkeen, joka puolestaan tiesi suunnittelua iltapuhteiksi ja reilumpaa rahanmenoa. Oman haasteensa kuvioon ovat tuoneet saatavuusongelmat niin rautakaupassa kuin elektroniikkapuolella. Työn hinnat ovat selkeästi pompsahtaneet sitten edellisen rempan ja niin kodinkone- kuin keittiöostoksilla myyjien puheissa vilahtelee saatavuusongelmat takaporttina sille ettei toimistusajoista voida luvata oikeastaan mitään. 

Kuun loppupuolella annoin periksi ja totesin ettei remppa valmistu lokakuun aikana. Marraskuun alun vetelen happea ja kämppä on toivottavasti vuokrauskunnossa joulukuun alusta. Kaksi tyhjää kuukautta ei ole paljon, mutta rempan kulujen myötä otan pahemman kerran pataan vuoden tuottojen osalta. Tärkeämpää on kuitenkin ladata akkuja, sillä jo valmiiksi väsyneenä tuli parin viikon ajan painettua sekä päivä- että yövuoroa ja nyt olo on sen mukainen. Ylimääräisen kuukauden myötä tulee hävittyä ylimääräistä kuitenkin vain noin 700 euroa.  

Hauskaa kyllä, vuokramarkkinoilla tuntuu kysyntä palautuneen normaaliksi pienten keskustayksiöiden osalta. Rempan aikana sain kaksi kyselyä jos olisin voinut jo vuokrata asunnon. Olin alunperin ajatellut rempan nostavan asunnon houkuttelevuutta ja takaavan hyvän kysynnän vanhalla hinnalla. Nyt kuitenkin mietin josko korottaisin hieman vuokraa, sillä rempan kulut uhkaavat nousta huomattavasti suunniteltua suuremmaksi - muun muassa, koska saatavuusongelmat

Siinä missä pörssin osalta syykuu oli reipasta pulkkamäkeä ilman jarruja, ladattiin lokakuussa raketti täyteen polttoainetta ja revittiin kierrosrajoittimet irti. Lokakuun nousu oli omassa salkussa vuoden kovin tähän mennessä. Nousua osakkeille ja rahastoille kertyi yhteensä 5,4%, euroissa 3824,18 euroa. Syyskuun pudotus oli 6%, joten lokakuussa kurottiin syyskuun lasku melko lähelle kiinni.

Lokakuun osalta rahanmeno oli jälleen reipasta. Rahaa ei mennyt niinkään omiin menoihin vaan remonttiin, mutta joka tapauksessa lopputulos oli se, että kokonaisvarallisuuden kertyminen pieneni koska jouduin jälleen nostamaan pari tonnia puskurista rempan kuluihin. Tämä tulee valitettavasti jatkumaan myös marraskuussa.

Lokakuun kehitys näytti osiin purettuna seuraavalta. 

Lokakuu 2021
Varat
Lisätty pääoma sijoituksiin0,00 euroa
Lisätty pääoma talletuksiin-2000,00 euroa
Osingot, netto232,09 euroa
Sijoitusten arvonnousu3824,18 euroa
Muutos 2056,27 euroa
Velat
Asuntolaina-1088,62 euroa
Sijoituslainat-600,00 euroa
Muu luotto-450,00 euroa
Muutos -2 138,62 euroa
Nettovarallisuus muutos4 194,89 euroa
Velkaantumisaste47,6%


Velkaantumisaste putosi 0,3%-yksikköä. Kurssilaskun myötä velkaantumisaste pysyi itseasiassa täsmälleen samassa kuin elokuun lopussa. Kokonaiskuva on kuitenkin hieman toisennäköinen kun huomioidaan putkiremontti ja uusi laina, palaan siihen tuonnempana!

Osakkeet ja rahastot

Lokakuu oli todella suotuisa salkun kehitykselle. Siinä missä syyskuu lasketeltiin reippaasti, lokakuussa kirittiin lähes koko kuoppa umpeen. Sijoitusten arvonnousua kertyi lokakuussa 3824,18  euroa (5,4%), kun syyskuussa salkusta hävisi 4621,34 euroa (6%). 

Lokakuussa en ehtinyt kaupoille lukuunottamatta Volvo Carsin antia, johon osallistuin viimeisenä iltana pitkän harkinnan jälkeen. Ruotsin IPO-markkina ei ole itselle tuttu, mutta näemmä osakkeet olisi kannattanut myydä ensimmäisenä kauppapäivänä, jolloin kurssi oli vielä yli 20% nosteessa. 

Salkkuni tuotto sisältäen sekä osakkeet että rahastot oli lokakuussa +5,4% joka oli kotimaan indeksiä paremmin ja lähelle jenkkien DJI:a (OMXHGI +1,9%, DJI +5,8%). 

Salkkujen tuotot salkun suuruusjärjestyksessä:

  • Pääsalkku +7,53%
  • Nordea salkku (kansainväliset) +2,78%
  • eQ rahastot +5,39%
  • OST +3,37%
  • Seligson rahastot +4,74%


Osingot

Syyskuussa jatkuivat osingonmaksut ja osinkoja kertyi yhteensä 291,20 euroa. Verojen jälkeen tilille jäi 232,09 euroa, osa osingoista tuli OST:lle joten verot menevät vasta rahaa nostettaessa. Lokakuulle osui sekä Nordean vihdoin maksamat osingot, että Harvian lisäosinko. Näiden lisäksi osinkoja maksoivat myös Neste ja Coca Cola.

Koko vuoden osinkokertymä on tällä hetkellä 1452,38 euroa, eli 1148,88 euroa verojen jälkeen. Tavoitteeni tälle vuodelle oli ensin 100 euron kuukausittaiset osingot ennen veroja, jonka täytyttyä nostin tavoitteen 100 euroon kuussa verojen jälkeen. Lokakuun jälkeen olen jo hyvin lähellä tavoitetta ja jo tällä hetkellä näyttää siltä että tuosta tavoitteesta mennään yli joulukuun aikana.

Vuokratulot

Lokakuussa yksi asunnoista oli tyhjänä remontin takia, joten tämän vuoden tavoite tyhjien kuukausien välttämisestä ei tule täyttymään. Remontti on myös työllistänyt todella paljon vaikka tarkoitus oli kerrankin teettää kaikki työ ulkopuolisilla. Lisäksi kaikesta on pulaa, tekijöillä on pitkät jonot, materiaalien toimitusajat venyneet ja kodinkoneiden saatavuus aivan oma juttunsa komponenttipulan takia. Onneksi valo näkyy jo tunnelin päässä ja homma on paketissa marraskuun aikana.

Syyskuussa vuokria tuli vielä yhteensä 2370 euroa (versus syykuu 3022 euroa). Vastikkeiden jälkeen bruttovuokratulo oli 1344,26 euroa ja nettovuokra (vuokratulo - vastikkeet - korot - verot) oli 1198,07 euroa (syyskuu 1593,66 euroa). Verojahan en tältä vuodelta joudu maksamaan suurien menojen takia. Sijoituslainojen lainanlyhennysten jälkeen kassavirraksi jäi 598,07 euroa (syyskuu 1093,66 euroa). 

Lainat

Lainojen osalta mentiin kutakuinkin suunnitelman mukaan. Lainat lyhenivät hieman suunnitelmaa vähemmän koska raha kanavoitui lokakuussa sijoitusyksiön remppaan. Lokakuussa lainat lyhenivät yhteensä 2138,62 eurolla, josta 1088,62 oli oman asuntolainan lyhennyksiä, 600 euroa sijoituslainan sekä 450 euroa muun lainan lyhennyksiä. 

Sijoitusasuntojen kassavirran lisäksi omaa rahaa velkojen lyhennyksiin tarvittiin 940,55 euroa (vs elokuu 706,34 euroa). Sijoitusasunnot riittävät siis kattamaan niihin kohdistuvat lainat ja rahaa jää hieman omien lainojen lyhentämiseen.


Yhteenveto

Edelleen lokakuussa jouduin kuluttamaan säästöjäni kattaakseni elämisen kuluja. Nostin puskurista 2000 euroa remontin kuluihin ja lainanlyhennyksiin. Varallisuuden kertymistä joudutti kuitenkin pörssin reipas nousu lokakuun aikana. Viime vuonna marraskuussa sijoitukset kyykkäsivät, toivottavasti tänä vuonna rallateltaisiin kevyttä nousua loppuvuosi.   

Velkaantumisaste pieneni hieman ollen 47,6% kuun lopussa verrattuna syyskuun 47,9%:iin.Lokakuu oli taloudellisesti hyvä, mutta henkisesti stressaava. Huomaan että ajatukset kallistuvat jo töihin paluuseen, vaikka haluaisin vielä nauttia joitakin kuukausia "toimettomuudesta". Marraskuussa pitää vielä jaksaa painaa remonttia eteenpäin mutta uskon että lopputulos palkitsee. Toivottavasti myös teillä blogia lukevilla olisi lempeämpi marraskuu edessä!

Aiemmat kuukausiraportit pääset lukemaan täältä, vuosineljänneksittäin päivittyvä erittely omaisuuden euromääristä taas löytyy täältä. Photos from UnsplashUnsplashUnsplashUnsplash

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit