17. maaliskuuta 2024

Hajanaisia ajatuksia sijoituksista ja sijoittamisesta

 

Päivitin pitkästä aikaa Portfolion seurannan puolelle. Työt ovat vieneet mukanaan, osin maailmallekin. Pörssissä on ollut sekä laskuja että nousuja, ja samaan aikaan maailmankirjat ovat sekaisin kun Euroopassa soditaan. Rakas harrastus ei ole kuitenkaan unohtunut vaikka prioriteetit ovat ajaneet ainakin toistaiseksi blogin ohi. 

Katsoin että viimeisestä julkaistusta raportista on kulunut lähes 2,5 vuotta. Sijoitusten arvo on noussut, johtuen suurimmaksi osaksi salkkuun lisätystä pääomasta. Samaan aikaan olen kirjannut sijoitusasuntojen arvoja merkittävästi alemmiksi. 

Puskurit olen käyttänyt suureksi osaksi pois. Lainojen korot ovat nousseet merkittävästi, joten rahaa ei tee mieli makuuttaa tilillä käyttämättä. Pieni siivu on edelleen sivussa korkotilillä, mutta puskuri löytyy tällä hetkellä luottokorttien muodossa ja Nordnetin luottoa on korotettu merkittävästi suuremmaksi. Lainojen lyhentämisessä olen priorisoinut henkilökohtaisia lainoja maksimoidakseni verohyödyn. 

Osakkeiden osalta paino on ollut harmillisen vahvasti kotimaisissa osakkeissa. Tulen jälleen tänäkin vuonna saamaan ennätykselliset osingot, mutta samaan aikaan pääoma sulaa pois laskevien kurssien myötä. Joitakin valonpilkahduksia salkusta toki löytyy joidenkin teknojen ja AI-hypestä hyötyvien yritysten muodossa. 

Sijoitussuunnitelmaa pitäisi kirkastaa, joitakin prioriteettien muutoksia olen ehkä osin alitajuisesti salkkuun toteuttanutkin, mutta tämän pitäisi olla järjestelmällisempää ja vaikuttavampaa. Verottajan sielunelämää en aivan ymmärrä. Sain listaamattoman kohteen kaupasta mielestäni väärin perustein määrätyt verot. Vaikka olen eri mieltä niin ei auttanut kuin kaivaa kuvetta, oikaisuvaatimus seuraa ajan kanssa kunhan ehdin. 

Elämä on muutenkin ollut hyvin hektistä. Ymmärrän nyt mitä ruuhkavuodet tarkoittavat. Ehkä tämä elämän hektisyys on muokannut myös elämän arvoja jälleen hieman eri suuntaan ja osaan olla lempeämpi itselleni. Siksi en aseta itselleni mitään määrällistä tavoitetta blogin suuntaan. Huomasin kuitenkin että ajatusteni lukeminen tuo itselleni iloa. Ehkä yritän aktivoitua enemmän ajatusten ja havaintojen kirjaamisen osalta.

Lempeää kevättä lukijoille toivottaen!      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit