Nyt kun on taas se aika vuodesta, kun osinkoja tippuu tasaiseen tahtiin tilille tuli jälleen kerran katsottua taaksepäin salkun osinkohistoriaa. Osinkovirta on ollut tasaisesti kasvava poislukien viime vuosi, jonka osinkoja korona rokotti reilulla kädellä.
Olen omistanut osakkeita vuodesta 1997 saakka, mutta valitettavasti dataa osinkojen määrästä löytyy vasta vuodesta 2011 lähtien. Muistiinpanojeni mukaan olen saanut viimeisen 10 vuoden aikana osinkoja yhteensä 6582,32 euroa, joista verojen jälkeen on jäänyt käteen 5052,15 euroa nettona. Viime vuonna osinkojen piti olla lähemmäs 1000 euroa, mutta koronasta johtuen tämä jäi haaveeksi.
Tämän hetken ennuste kuluvanvuoden osinkomäärälle näyttäisi tulevan hieman vajaa 1200 euroa mikäli Nordea pidättäytyy kokonaan maksamasta vuoden 2020 osinkoa tämän vuoden puolella. Salkun tämän päivän arvon mukaan laskettuna tuo on 3,5% tuotto pääomalle. Tavoitteena on kasvattaa osinkojen määrää vähintään samassa suhteessa: tavoittelen noin 4% osinkotuottoa salkulleni. Osinkojen määrä ei sinällään ole itseisarvo sijoituspäätöstä tehdessä, mutta haluan kuitenkin osan salkusta tuottavan kassavirtaa, jonka tässä vaiheessa sijoitan uudelleen ja myöhemmässä vaiheessa käytän rahoittamaan elämistä. Osinkojen lisäksi tässä vaiheessa merkittävä osa kassavirrasta tulee vuokratuloista.
Jäin myös pohtimaan osinkojen seuraamista tästä eteenpäin - tänä vuonna kilahtavat ensimmäiset osingot osakesäästötilille, joten jatkossa seurannassa pitää eritellä nämä osingot, joista verot tullaan maksamaan siinä vaiheessa kun varoja nostetaan osakesäästötililtä. Verot erääntyvät hieman suurempina maksettavaksi siinä vaiheessa toisin kuin tavallisella arvo-osuustilillä. Nyt toistaiseksi OST:lle tulevat osingot sijoitan uudelleen ja nautin "ylimääräisestä" 25%:sta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti