31. toukokuuta 2021

Vuokralainen vaihtuu - löytyykö uusi vuokralainen ennen tyhjää kuukautta

Karma vai mikä, mutta vain viikko sen jälkeen kun kirjoitin viime vuoden vuokratulojeni yhteydessä alkuvuoden näyttävän hyvältä tyhjien kuukausien osalta sain vuokralaiseltani viestin, jossa hän kertoi irtisanovansa vuokrasopimuksen. Olin juuri kirjoittanut etten tiedä alkuunkaan paljonko käytän tunteja vuokraustyöhön, joten tilanne tarjosi herkullisen mahdollisuuden työmäärän havainnointiin. Seuraavassa kerron miten löysin asuntoon uuden vuokralaisen viikossa.

Sunnuntai, päivä 0

Sain viestin sunnuntai-iltana, jossa vuokralaiseni kertoi irtisanovansa vuokrasopimuksemme päättymään kesäkuun loppuun. Elämäntilanteet tuppaavat muuttumaan ja sitä kautta asunnolle ei ollut enää tarvetta. Harmittelu ei auttannut, joten kaivoin läppärin esiin ja päätin tehdä hieman markkinatutkimusta vuokratason osalta.

Selasin vastaavat kohteet Oikotieltä ja Facebookin vuokra-asuntopalstalta, mutta kuten arvelin vastaavaa kohdetta ei ollut tarjolla. Näppituntumalta vaikutti kuitenkin että vastaavan kokoisia asuntoja oli huomattavasti enemmän tarjolla kuin viimeksi, joten laskin vuokraa muutamalla eurolla varmistaakseni että asunto on hinnoiteltu houkuttelevasti eikä näin "kulu" turhaan ilmoituksen roikkuessa avoimena. Samalla laitoin Facebookin kautta asunnon tarjolle muutamalle vastaavaa kohdetta etsivälle kandille. Yksi näistä kiinnostuikin asunnosta ja sanoi miettivänsä asiaa ennen kuin ottaa asunnon.

Käytin sunnuntaina pari tuntia kohteesta viestittelyyn ja hinnoitteluun. Tässä kohtaa myönnän että olisin voinut tarttua vuokra-asiaan napakammin, mutta mielenkiintoni vei asunto, josta väänsimme myyjän kanssa kauppoja parin päivän ajan. Toiveikkaana odottelin myös tämän asunnosta kiinnostuneen nuoren vastausta, mutta mitään ei kuulunut eikä asunnostakaan tullut loppujen lopuksi kauppoja. 

"Ennen ilmoituksen julkaisua pyrin varmistamaan että kohde on hinnoiteltu oikein. Näin asunto ei kulu turhaan pitkään avoinna roikkuvalla ilmoituksella."


Torstai, päivä 4 

Homma jatkui torstaina kun julkaisin kohteen Oikotielle. Jo ensimmäisen tunnin aikana sain pari varteenotettavaa kyselyä asunnosta. Olin myös positiivisesti yllättynyt kuinka laadukkailla viesteillä hakijat lähestyivät. Lähes jokainen kertoi itsestään ja asunnon tarpeestaan. Ensimmäisen päivän aikana sain riittävän määrän sopivia hakijoita, joten lähdin sopimaan näyttöaikaa nykyisen vuokralaisen kanssa. Hänellä olikin menoa lauantaina ja näin ollen hän ehdotti että voisimme sillä aikaa käydä katsomassa asuntoa. 

Aikataulutin näytöt illalla. Totesin, että viisi näyttöä on maksimimäärä yhdelle päivälle. Koronatilanteesta sain hyvän syyn aikatauluttaa 15 minuutin yksityisnäyttöjä, jotka varasin 20 minuutin välein. Näin edellinen ehdokas ehtisi poistua ennen seuraavaa. Ehdotin aikoja hakijoille, mutta tästä seurasikin ensimmäinen pienimuotoinen pettymys: sain illalla vain yhden vastauksen ja tämäkin hakija ilmoitti vain jättäytyvänsä pois prosessista. 

Ilmoituksen laatimiseen ja viestittelyihin kului jälleen pari tuntia. Tämän mahdollisti laadukkaat aiemmin otetut kuvat ja aiemmin huolella kirjoitettu esittelyteksti.   

Perjantai, päivä 5

Harmikseni myös mielestäni parhaan hakemuksen lähettänyt ehdokas ilmoitti olevansa kipeä ja näin pudottautuvansa pois "kisasta". Otin listalta korvaavan ehdokkaan tilalle, vaikka olin aiemmin pudottanut tämän pois lemmikkien takia. Vähensin näyttöjen määrän neljään ja sovin viidennen kanssa etänäytön videopuhelun välityksellä. Tämäkin muuttui vielä illan aikana äkillisen työvuoron myötä ja sovimme että kuvaan asunnosta ja tiloista videoita, jotka lähettäisin hänelle. Perjantaina aikaa kului tunti.   

Lauantai, päivä 6

Lähdin lauantaina paikalle hyvissä ajoin ja kävin katsastamassa asunnon kunnon, varmistamassa että löydän yhtiön yleiset tilat ja että avain sopii tarvittaviin paikkoihin. Kuvasin kaikessa rauhassa esittelyvideot ajatuksella että voin käyttää niitä myöhemminkin. 

Näytöt eivät sujuneet täysin suunnitelmien mukaan: ensimmäinen ehdokas saapui 20 minuuttia etuajassa kun taas toinen kandi ei tullut paikalle ollenkaan. Jälleen kolmas hakija ilmaantui 20 minuuttia etuajassa, mutta onneksi yllätyksistä huolimatta viimeinen oli paikalla aikataulun mukaan ja sain keskusteltua jokaisen kanssa rauhassa. 

Näyttöjen jälkeen kaksi ehdokkaista nousi yli muiden. Lauantaipäivä työllisti selkeästi eniten, olin liikenteessä neljä tuntia ja sen jälkeen ajatukset harhailivat pohtiessani kahden vahvan hakijan välillä. Lopulta päätin jatkaa valintaa seuraavan päivän puolella ja unohtaa asian loppuillaksi.

"Itselleni on tärkeää tunnistaa, miksi päädyn tiettyyn ratkaisuun. Näin asioiden mennessä pieleen voi päätöksentekoprosessista ottaa opiksi ja parantaa omaa toimintaansa."


Sunnuntai, päivä 7

Onneksi päätin nukkua yön yli ennen päätöksen tekoa sillä aamulenkin jälkeen ajatukset olivat kirkkaat ja tiesin kumpaan ehdokkaaseen päädyn ja millä perustein. Itselleni on tärkeää tunnistaa, miksi päädyn tiettyyn ratkaisuun. Näin asioiden mennessä mönkään voi päätöksentekoprosessista ottaa opiksi ja parantaa omaa toimintaansa.

Soitin molemmille ehdokkaille henkilökohtaisesti ja kerroin ratkaisustani. Kasvokkain käytyjen haastatteluiden jälkeen käen tärkeäksi ilmoittaa päätöksen puhelimitse. Molemmista puheluista jäi hyvä mieli ja valitun hakijan kanssa sovimme jatkoaskelmista. Illalla kirjoitin sopimusluonnoksen valmiiksi ja selvittelin mitä kautta saan sopimuksen allekirjoitukseen sähköisesti. Sunnuntaina aikaa kului jälleen pari tuntia paperitöihin ja puheluihin. 

Maanantai, päivä 8

Tällä hetkellä sopimus odottaa allekirjoituksia mutta työllistävin vaihe on ohi. Kun muuton aika koittaa tulee asunnon lopputarkastaminen ja mahdollinen siivoilu työllistämään vielä muutamalla tunnilla. Olen kuitenkin nähnyt asunnon kunnon näyttöjen yhteydessä eikä isompia yllätyksiä pitäisi tulla. Ajattelin vielä haastatella pois muuttavaa vuokralaista mikäli keksin jotain parannettavaa asuntoon.

Vuokramarkkina on edelleen hyvä Helsingissä ja oikealla hinnoittelulla ja huolellisesti tehdyllä pohjatyöllä varmistaa vuokralaisen löytymisen nopeallakin aikataululla. On tärkeää tunnistaa millainen kohderyhmä on kiinnostunut asunnosta ja miettiä hinnoittelu sekä ilmoituskanavat sen mukaan. Tällä kertaa uuden vuokralaisen etsimiseen ja asunnon vuokraamiseen tulee menemään tehokasta työaikaa noin 14 tuntia. Vaikeammin mitattavissa olevaa aikaa päätöksen tekemiseen meni yksi päivä. 

Sormet ristissä, kunhan kaikki saadaan maaliin niin tälläkään kertaa ei tule tyhjää kuukautta.


Photo by Tapio Haaja on Unsplash

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit