10. heinäkuuta 2021

Kesäkuun tapahtumat - ihmekuitua ja ihme nousua

Helteisen heinäkuun puolella on jälleen hyvä aika katsoa taaksepäin aiemman sijoituskuukauden tapahtumia ja pohtia millaisia ajatuksia kesäkuu jätti mieleen. 

Omalta osaltani kesäkuu oli jo enemmän tai vähemmän henkistä lomaa ja sijoituksiin liittyvät aktiviteetit jäivät hyvin vähäisiksi: Vielä ennen juhannusta osallistuin Spinnovan antiin omalla ja lasten salkuilla. Loppukuusta ryhdyin myös mielenkiintoisen proggiksen pariin - sijoitusyrityksen perustamisen osalta on otettu ensimmäisiä konkreettisia askelia tutkimalla yhtiön perustamiseen liittyvää työtä ja mahdollista veroetua. Toteutumisesta en osaa vielä sanoa, mutta yrityksen perustaminen voisi olla yksi vaihtoehtoinen askel matkalla kohti omavaraisempaa taloutta.

Pörssin osalta kesäkuu tuntui toukokuun toisinnolta: IPO-markkina kävi kuumana ja annit ylimerkittiin järjestäen. Tähän ehkäpä jopa virkistävänä poikkeuksena terveysteknologiayhtiö ­Bioretecin annin järjestäjän Danske Bankin päätös ­olla ­toteuttamatta antia sen ylimerkinnästä ­huolimatta. Virallisen tiedotteen mukaan "Listautumisanti mukaan lukien lisäosakeoptio ylimerkittiin, mutta ei riittävästi, jotta Bioretecin osakkeen jälkimarkkinakehityksen olisi voitu arvioida olevan Bioretecin ja merkitsijöiden edun mukainen.".

Tällä hetkellä tuntuu uskomattomalta että nousu on jatkunut kuukaudesta toiseen tätä tahtia. Markkina tuntuu epätodelliselta ja odotan milloin kurssit kääntyvät laskuun. Ilmeisesti en ole ainoa, sillä volatiliteetti tuntuu isolta, ahneus ja pelko vuorottelevat markkinalla ja omassa salkussa on näkynyt jopa yli tonnin päivänousuja ja -laskuja. Helsingin pörssin yleisindeksi (OMXHPI) päätti kesäkuun lopussa 12 405,19 pisteeseen, joka on kuitenkin vielä kaukana teknokuplan korkeimmista arvoista eli yli 17 700 pisteen.

Koska palkkatulot ovat nyt toistaiseksi pois kuvioista laskeskelin loppuvuoden budjettia lainanlyhennysten osalta. Näyttäisi että loppuvuonna en tule pääsemään tavoitteeseeni henkilökohtaisten lainojen ohjelmaa nopeammasta lyhentämisestä mikäli jatkan suunnittelemallani tahdilla. Siksi laskin uudet kuukausierät jotka rehellisesti sanottuna ovat karvan verran enemmän kuin uskon pystyväni lyhentämään loppuvuonna. Katson tilannetta ja jos siltä näyttää tingin tuosta 20keuron lainojen lyhentämisen tavoitteesta.

Kesäkuun kehitys näytti osiin purettuna seuraavalta. 

Kesäkuu 2021
Varat
Lisätty pääoma sijoituksiin426,16 euroa
Lisätty pääoma talletuksiin-426,16 euroa
Osingot, netto52,30 euroa
Sijoitusten arvonnousu1659,69 euroa
Muutos 1711,99 euroa
Velat
Asuntolaina-1600,00 euroa
Sijoituslainat-600,00 euroa
Muu luotto-450,00 euroa
Muutos - 2650,00 euroa
Nettovarallisuus muutos4 361,99 euroa
Velkaantumisaste47,8%


Osakkeet ja rahastot

Kesäkuussa en tehnyt yhtään kauppaa, mutta osalllistuin Spinnovan antiin. Anti merkittiin odotetusti moninkertaisesti yli, itselleni riitti ruhtinaalliset 56 osaketta. Spinnovat jäivät salkkuun, pidän yhtiötä mielenkiintoisena ja se tulee olemaan jatkossa yksi salkkuni spekulatiivisista sijoituksista. Tarkoitus on ostaa osaketta jossain vaiheessa salkkuun lisää kun näen mihin kurssi tulee vakiintumaan.

Kuten toukokuussa salkkuni arvopaperit jaksoivat kesäkuussa edelleen all time high -lukuihin, tuoton ollessa kesäkuussa +3,0% (OMXHPI +1,5%, DJI -0,84%). Olen syystäkin tyytyväinen, sillä voitin indeksin selvästi. Kesäkuun osalta kasvun veturi oli Nordean kansainvälisiä firmoja sisältävä salkku (+6,2%), jossa erityisesti Amazon ja IT-talo Capgemini kirittivät nousua. Myös Nordnetin pääsalkku suoriutui vahvasti.

Salkkujen tuotot salkun suuruusjärjestyksessä:

  • Pääsalkku +3,2%
  • Nordea kansainväliset +6,2%
  • eQ rahastot -0,57%
  • OST +1,59%
  • Seligson rahastot +3,9%


Vuokratulot

Kaikki asunnot olivat vuokrattuna kesäkuussa ja tuottivat vuokratuloa yhteensä 2921 euroa. Nettovuokra (vuokratulo - vastikkeet - korot - verot) oli näin ollen 1373 euroa. Valitettavasti ennakkoverot on laskettu alakanttiin, sillä vahvasti näyttää siltä ettei putkiremontin lainaa saada jyvitettyä tämän vuoden puolelle tuomaan vähennyksiä. Koska osakkeidenkaan puolella ei ole realisoitavaa tappiota vähentämään veroa tullee tämän vuoden osalta mätkyjä maksettavaksi. 

Lainanlyhennysten jälkeen kassavirraksi jäi ennätyksellisen hyvä 773,07 euroa. Tässä kohtaa pitää korostaa, että päätin lyhentää henkilökohtaisia lainoja nopeammin sijoituslainojen kustannuksella. Lainanlyhennysten summan pudotessa kassavirta nousi vastaavasti. Normaalilla lyhennysohjelmalla käteen jääneestä kassavirrasta saisi napata yli 500 euroa pois.

Jo aiemmin vaihtunut vuokralainen muutti sisään kesäkuun puolella. Tämä vaihdos teetti jonkin verran niin paperityötä kuin edestakaisin ajelua ja asioiden hoitamista puhelimessa roikkuen.


Lainat

Lainanlyhennysten jälkeen kassavirta vuokra-asunnoista oli yllä mainittu 773,07 euroa, näin ollen omaa rahaa velkojen lyhennyksiin tarvittiin 1276,93 euroa (toukokuu 1443,59 euroa). Sijoituslainat lyhenivät 600 eurolla eurolla ja omat lainat (asunto- ja muu luotto) 2050 eurolla. 


Osingot

Kesäkuussa osinkoja maksoi kolme yritystä (3M, Capgemini ja Citycon) yhteesä 68,90 euroa, josta jäi verojen jälkeen 52,30 euroa käteen. Tähän saakka osinkoja on kertynyt 1061,61 (netto 833,23 eur). 


Yhteenveto

Yllä luetelluilla tapahtumilla nettovarallisuuteni kasvoi kesäkuussa yhteensä 4 361,99 eurolla, eli kasvua oli noin 2800 euroa vähemmän kuin toukokuussa. Kesäkuu oli vuoden ensimmäinen kuukausi, etten lisännyt yhtään omaa rahaa sijoituksiin. Spinnovan antiin käytetyt rahat siirsin puskurista Nordnetiin. Merkinnästä käyttämättä jäänyt osa (yli 3000 euroa) jäi Nordnetin tilille odottamaan heinäkuuta mikäli keksin rahalle jonkin muun kohteen. 

Velkaantumisaste jatkaa suunnitelman mukaista laskuuan ollen nyt 47,8% (-0,3% -yksikköä kuukauden takaiseen).


Kirjoitan vielä erikseen vuosineljänneksen vaihtumisen jälkeen erittelyn eri omaisuuslajien arvoista. Nämä erittelyt euromäärineen löytyvät täältä, aiemmat kuukausiraportit pääset lukemaan täältä.


Photos from Unsplash, Spinnova, Unsplash, Unsplash

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukusuositus

Salkku Q2/2021

Heinäkuu on jo ehtoon puolella ja poikkeuksellisen lämpimät kelit ovat pitäneet huolen siitä että läppärin vetovoima on ollut minimaalinen. ...

Luetuimmat tekstit